— úterý 10. března 2015 —

MY FASHION ICON > Coco Chanel








GABRIELLE COCO CHANEL A JEJÍ IKONICKÁ ZNAČKA




Pěkný večer přeji, dnešní článek se bude týkat ženy, kterou velice obdivuji. Obdivuji nejen její obdivuhodnou práci ale také to, jak si dokázala stát za svými názory. Tento článek tedy budu věnovat již zesnulé Coco Chanel vlastním jménem Gabrielle Chanel, která se narodila 19. srpna 1883 v Saumur, Pays de la Loire a zesnula 10. ledna v Paříži. Gabrielle byla francouzská módní návrhářka, která je považována za klíčovou osobnost v oblasti utváření dámského šatníku. Se svou haute couture (kdo neví co je haute couture, tak se jedná o vysokou krejčovinu, tedy oděvy šité zákaznicím přímo na míru a vyrobené v Paříži) udávala od poloviny 20. století tón světovému módnímu průmyslu.

Gabrielle se narodila ve Francii roku 1883 jako druhá dcera obchodníka Alberta Chanela a jeho ženy Jeanne Devolle. Gabrielle měla čtyři sourozence: dvě sestry, Julii a Antoinettu, a dva bratry Alphonse a Luciana. Po smrti její matky, 1895, tedy v Gabrielliných dvanácti letech, dal otec všechny své děti do klášterního sirotčince. Poté společně se svou sestrou Julií začala chodit do klášterní školy. 




AUDREY HEPBURN



MARYLIN MONROE


Ve svých dvaceti letech začala pomáhat své tetě v obchodě s oděvy v obci Moulins a záhy si tak získala pověst schopné švadleny. Po večerech si přivydělávala zpěvem v kavárnách a nočních podnicích, které se nacházely v Moulins nebo ve Vichy. Zde také získala svou přezdívku COCO což ve francouzštině znamená miláček nebo dušička. 



V lázeňském městečku Vichy se seznámila se synem průmyslnické rodiny a chovatelem koní Etiennem Balsanem. Stala se jeho milenkou a získala tak přistup do vyšší společnosti. Žila s ním až do roku 1910 na jeho zámku. Později poznala dalšího svého osudového muže, britského diplomata a majitele dolů Arthura Capela. S jeho podporou otevřela v Paříži a přímořském letovisku Deauville několik obchodů s luxusními klobouky, kde časem rozšířila sortiment o sportovní oblečení. První ucelená kolekce obsahovala originální košilové šaty, tehdy již proslulé MALÉ ČERNÉ. Dále do módy zavedla ÚPLET, který byl do té doby používaný pouze na prádlo. Jejím cílem bylo, aby se majitelka čili žena, která nosila její oděvy cítila pohodlně a sama sebou. Její podniky měly v 30. letech až 3500 zaměstnanců. V té době byla také nejbohatší módní návrhářkou Francie a říkalo se jí KRÁLOVNA MÓDY. Její slavný parfém Chanel NO. 5 se prodával pouze v jednom z jejich butiků. 





MARYLIN MONROE

Slavným parfémem Chanel NO. 5 se voněla i slavná herečka Marylin Monroe.


Válku prožila s německým důstojníkem Hansem Guntherem von Dicklage. Proto byla podezřelá z kolaborace s nacisty a po osvobození musela jako zrádkyně odejít do Švýcarska. 

V roce 1954 však svoji dílnu a pařížský butik opět otevřela a znovu udávala trend. Coco zemřela ve věku 87 let. Hlavním návrhářem značky Chanel je od té doby Karl Lagerfeld.









Zajímavosti a citáty


Nezbytnou součástí jejího šatníku se staly tzv. MALÉ ČERNÉ, které již dnes má ve skříni určitě každá žena. Tyto šaty vycházely často z prosté košilové linie. Řada jejích doplňků zahrnovala kabelky, pásky, šály a bižuterii. Vymyslela také tzv. PÁŽECÍ ÚČES. V roce 1921 společně s parfumérem Ernestem Beauxem vytvořila legendární klasický parfém Chanel NO. 5. V 71 letech přerušila odpočinek a vytvořila snad nejtrvalejší a nejznámější typ oděvu KOSTÝM CHANEL. Ten sestává z krátkého saka bez límce a sukně po kolena, jeho významným ozdobným prvkem je lemování saka ozdobnou portou. 

V časech její největší slávy oblékala takové hvězdy jako jsou např: Audrey Hepburn, Grace Kelly či Jacquelline Kennedy
Celý svůj život byla Gabrielle v podstatě kurtizánou (lehká žena) využívala pomoci a podpory mužů  Kariéra módní návrhářky byla důsledkem jejího tvořivého ducha i touha po nezávislosti. 

THE KING OF CHANEL KARL LAGERFELD

V současné době je hlavním návrhářem kontroverzní Karl Lagerfeld. 



AUDREY TAUTOU IN BIOGRAPHY MOVIE COCO CHANEL

V roce 2009 vznikl autobiografický film Chanel, v hlavní roli s nadanou francouzskou herečkou  Audrey Tautou. Audrey je Coco velmi podobná, takže si myslím, že svou roli ztvárnila velice dobře. 



MY FAVOURITE 
Tenhle citát od COCO se mi nejvíce líbil tak jsem vám ho tady dala.


JSTE TAKY TAK POSEDLÍ MÓDOU CHANEL?

Žádné komentáře:

Okomentovat