— sobota 20. dubna 2013 —

PROVENCE



  Provence je historická oblast, která se nachází v jihovýchodní Francii. Jméno pochází z latinského slova provincie – Provence se totiž stala první mimoitalskou provincií Římanů. V pozdějších dobách sehrála Provence významnou roli v oblasti kultury. 

Většina regionu má typické středomořské podnebí, charakteristické horkým, slunným létem a mírnou zimou. Existují i specifické oblasti, které jsou ovlivněny alpským podnebím ( ve vnitrozemí na sever od Nice ), nebo kontinentální podnebí na severu Vaucluse. 

Počasí ovlivňují i větry, z nichž nejznámější je mistral, studený suchý severozápadní vítr, který vždy zničehonic několik dnů sužuje Provence. Může dosáhnout rychlosti až 100km/hod. Ničí úrodu, vysušuje půdu, strhává střechy a vyvolává prý návaly vzteku .










Levandule se v Provence velice hojně pěstuje na plantážích. Levandule lékařská  je aromatická a léčivá rostlina, kterou můžete využít jak pro výrobu léčivých mastiček a krémů tak i pro výrobu lahodného čaje.

 Nálev z květu levandule se přidává do koupele – již v antickém Římě ji přidávali do koupelí.

 Levandule se také vkládá mezi oblečení v šatníku, které krásně provoní a zároveň odpuzuje šatní moly. Uplatní se v kosmetickém průmyslu (vonné oleje, parfémů).
 Používá se i v kuchyni. Je jednou ze součástí provensálského koření. Květ levandule je pro své zklidňující účinky přidáván do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Mírně snižuje krevní tlak. Masáže oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek. Levandule je někde uváděna jako droga se slabšími účinky. Levandule se dnes vyobrazuje již na všech výrobcích, od nábytku až po různé dekorace či keramiku. Aby levandule déle vydržela, suší se rozložená, a poté se sváže do svazků. Sušená levandule se může dát do látkových pytlíčků a zavěsit jako dekoraci do pokojů, či vložit pod oblečení.  Jak vidíte levandule má opravdu spoustu možností využití.














































Provensálská kuchyně je proslulá na celém světě. Její tajemství nespočívá ve složité přípravě, ale v použití prvotřídních čerstvých surovin na kterých si právě francouzi tak zákládají. Používají velké množství olivového oleje, česnek a rajčata  přidávají skoro do každého jídla. Obyvatelé Provence nemohou zapomenout na bohatou škálu aromatických bylinek. Klasickou směsí koření je bazalka, tymián, rozmarýn, event.šalvěj a bobkový list.

 

  Na každém trhu je nabízeno velké množství zeleniny a ovoce. Základní suroviny jako cibule, lilky, cukety, rajčata  se dusí se zelenou paprikou a bylinkami.

Výsledkem je oblíbené celoroční jídlo ratatouille. Další častý pokrm jsou plněné artyčoky, obvykle nadívané vepřovým, cibulí a bylinkami, nebo nadívané květy cukin.



 Známá je také omáčka tapenade, jejímž základem je olivový olej s česnekem, kaparami a sardelkami. Proslavené jsou i polévky. Na prvním místě určitě bouillabaisse ( bujabéza ), která se jí i
 jako hlavní jídlo.























































 Rattatouile











  Nejluxusnějším jídlem jsou určitě lanýže, které rostou v nevelkém množství ve Vaucluse. Sklízejí se v době od ledna do března, kdy se také objevují na místních trzích a restauracích. Pro svou jedinečnost  jsou tyto houby nazývány černými drahokamy, neboť rostou pod zemí, obvykle blízko kořenů dubů nebo jilmů.










 Dalšími oblíbenými nápoji jsou mandlový likér  Amandine  nebo broskvový likér Rinquinquin, míchaný s chlazeným bílým vínem. Další možností je např. tymiánový likér La Farigoule.





































Zvláštní kapitolou jsou pochopitelně vína, která patří mezi nejvyhledávanější francouzská vína. Nejznámější apelací je Cotes du Rhone a to Chateauneuf du Pape, zejména červená vína, která jsou silná ( minim.obsah alkoholu 12,5% ). Bílá vína tvoří pouze 7% celoroční produkce. Pěstitelé sklízejí hrozny ručně. Další známou značkou je Tavel - zejména růžové nebo červené a růžové. Já osobně jsem velkým milovníkem kvalitního vína, zejména tedy chlazeného bílého vína.



 












2 komentáře:

  1. Páni, tak dokonalý článek :) Miluji provence, můj sen je v této lokalitě žít =) Cítila bych se konečně jako volný motýl, poletující nad fialkovou nekonečnou loukou s dokonalými lila levandulemi! Ach,.a to jídlo, tak chutné a jiné, než se jí tady..nejsem zastánce českých potravin..miluji italskou a francouzkou kuchyni a toto mě opravdu zaujalo, co tam jí a pijí :) určitě by mi to velice chutnalo..můj sen je žít v útulném domečku s velikánskou obrovskou láskou, přítele, kterého miluji..nepotřebuji luxus, potřebujeme lásku a přátelství, protože toto je to nejdůležitější na světě..samota a luxus by byl k ničemu..jen tak si tam pohodově žít s láskou je to nejkrásnější na světě!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Vanessko Ano, samozřejmě to je také můj názor hlavně zdraví a štěstí a zbytek až potom. Velice jsi mě potěšila, když jsi mi tak krásně napsala, opravdu máme stejný názor, mým snem také vždy bylo mít domeček v Provence nebo někde jinde, je to vlastně jedno ale co je nejhlavnější je zdraví a štěstí a být v životě spojení☻ Také miluji italskou a francouzskou kuchyni, není nad to než si zajít ráno na vynikající snídani☻

      Vymazat